MENU

Indonesian community rescues stranded Rohingya refugees

2020 6/27
Indonesian community rescues stranded Rohingya refugees

At least 94 Rohingya refugees have been rescued by the local community in the Indonesian province of Aceh – after spending weeks at sea. At least 30 of them are young children – and many appeared to be unaccompanied. It was initially unclear if the group would be allowed to disembark – but locals took matters into their own hands, and carried the survivors to safety…Jessica Washington reports from Jakarta.

– Subscribe to our channel: http://aje.io/AJSubscribe
– Follow us on Twitter: https://twitter.com/AJEnglish
– Find us on Facebook: https://www.facebook.com/aljazeera
– Check our website: https://www.aljazeera.com/

#AlJazeeraEnglish #Rohingya #Indonesia

この記事を書いた人

コメント

コメント一覧 (145件)

  • NOOR INFORMASI says:

    Yaallah tambah kan lah rahmatmu kepada org-org indonesia dn berikan kuasa kepada mereka biar tambah bisa tlg menlg kepada org Islam

    • Yoga Setiawan says:

      Tolong menolong itu baik dan sangat diharuskan tapi apakah mereka yg ditolongpun juga akan baik seperti yg menolongnya? Pemerintah malaysia mengijinkan para pengungsi rohingya untuk mengungsi di malaysia tapi kenyataan para pengungsi rohingya ngelunjak dan membuat kegaduhan disana dan mereka menuntut untuk menjadi wn malaysia dan sekarang org2 malaysia yg tadinya respect malah jadi benci dan gk mau nerima kedatangan mereka lagi

    • NOOR INFORMASI says:

      mksih awk…tapi kerajaan malaysia juga kan ada bilang Org org Rohingya gak ada buat halsih itu semua adalah kerana berita palsu

    • NOOR INFORMASI says:

      mana tahukn.. kerana klau org yg bkn islam di malaysia gak suka orhingya sbb islam… bisa bekin berita palsu aja awak.. kita harus doa berberapa byk bisa

    • haha lol xd says:

      @NOOR INFORMASI bukan hoax. Tapi memang sudah secara langsung kita dikasih tau dan diperingati oleh orang malaysia. Rohingya itu agak ngelunjak kayanya. Silahkan selamatkan 1 kapal. Besok liat berapa kapal datang lagi. Tapi untung aja mereka ga tertarik tinggal diindo. Tapi bukannya mereka respek mereka malah bilang indo itu negara miskin dan mata uang kita itu lemah. Akhlak nya mau taruh dimana dulu?

  • M Isa says:

    Bangsa Atjeh

  • Reyaz Telematiks asia says:

    Indonesia an amazing country with people know nothing but love, I live there three years, the most beautiful time in life

  • nanang Langsa says:

    Penyakit di bawa masuk dalam negara sendiri, dengan alasan kemanusiaan. Kemanusiaan dlm negara sendiri aja kacau kok pada Rohingya, masyarakat bodoh

    • Ajo Ramen says:

      Kemungkinan hanya sementara (pengungsian) sanpai ada negara maju yg menerima mereka

    • Peluang Ke-2 says:

      @Ajo Ramen 😂 haha. Saja nak bilang di malaysia rohingnya dah duduk bertahun tahun.
      Rohingnya suka dibagi kad UNCHR. Lagi mereka suka tak mau balik negara asal.

    • Ajo Ramen says:

      @Peluang Ke-2
      Ya, kat indonesia pun mereka akan di bagi kad UNHCR dan di tampung di sementara.
      Indonesia dan malaysia sama sja hanya menampung tetapi tujuan utama adalah negara maju yg meratifikasi perjanjan UN seperti australia , eropa dan amerika

    • Daryono Daryono says:

      SEMOGA SUATU SAAT ANDA TEROMBANG AMBING DILAUT,,TANPA BOLEH MERAPAT KE PANTAI,,PASTI AKAN NIKMAT

  • Said Ali says:

    Don’t do the same mistake by Malaysia ! We welcome them with open heart but in the End they repay our kindness with Demands and Ungratefulness ! Even UNHCR is playing Lip Service towards these REFUGEES ! Beware Indonesia ! Don’t be TOO NICE TO THESE ROHINGYAS ! YOU’LL BE SORRY IN THE END !

    • Senoadji Aditya says:

      @Kau PoYo Card UNHCR membuat mereka kebal hukum? Para pengungsi ini berbuat kriminal di Malaysia? Bukankah mereka datang untuk mencari kerja?

    • Kau PoYo says:

      @Senoadji Aditya jika dtg cari kerja itu lagi tidak boleh jika tanpa PERMIT bro.. salah di sisi hukum di Malaysia. Mereka PELARIAN EKONOMI bkn PELARIAN POLITIK sbb itu Malaysia tidak benarkan dtg ke Malqysia.

    • mohd pie khalish says:

      Mereka datang mahu jadi gengster!malaysia mereka mahu take over malaysia!bela kambing dalam rumah!tak percaya,u google.

    • ar majde says:

      @Senoadji Aditya Malaysia tidak mengiktiraf status pelarian Rohingya dan mengklasifikasikan mereka sebagai pendatang tanpa izin (PATI) yang memegang kad Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR).

    • Senoadji Aditya says:

      @ar majde Para pengungsi ini di Malaysia tanpa status kewarganegaraan? Puluhan tahun menjadi pendatang gelap? Lambat sekali proses pencarian negara suaka baru di UNHCR ini.
      Tadinya berpikir etnik Rohingya ini sudah menyatu di masyarakat Malaysia, kenyataannya tidak.

  • B Abdulla says:

    Terrorist country of Myanmar

  • Nude Master 69 says:

    Countries are running out of resources because of the pandemic, worsened by illegal migrants, and refugees, riots, borders disputes and wars. Love each other guys.
    From Philippines 🇵🇭

  • Earth Souljah says:

    Please Indonesia respect human right 🌺

  • jamian sbg says:

    Aceh.
    Aceh love

  • jamian sbg says:

    Love aceh

  • Azzam Azzahidi says:

    Many buzzer in social media are using fake account to voice anti humanitarianism aid as well Indonesian.
    As I see this truly unacceptable for the biggest Muslim country to deny people of Rohingya, and Indonesian government as we seen here didn’t do much to help pressing Myanmar for what they do because of many things such as halted voice by the investors or the people in government are anti humanity itself.
    Hopefully Aceh people are great people, they truly help Muslim brothers. MaasyaaAllah

  • Menon Krishna Prasad says:

    Being a Islamic nation the Indonesia can accommodate all rogauuyas

  • yaseen meyer says:

    Indonesia please help your fellow human beings as you don’t know one day you might need help better still God will always be grateful for you.

  • MAD DOGS says:

    West Papua is destroyed by Indonesia, liberation for people

  • allex mZa says:

    If Jews can return to Israel after 2000 years why can not rohingya return to their homeland?, the responsible country burma should take them back as Burma occupied the coastal area in British era.

  • whats in name says:

    May Allah grant them place to live their livelihood and stay in peace. The world is so big and there are so many islands and many are inhabitated and big enough to accommodate it. Allah help them

  • kannan karthik says:

    Islam is a desease .

  • abhishek raj says:

    Why don’t the gulf take them

  • ags_gus says:

    Mereka maksudnya itu ke Malaysia, tpi ditutup sama pihak Malaysia, eeh malah ditolong org Aceh, liat aja beberapa bulan lagi pasti org2 ini minta ke Malaysia dan menjelekkan pemerintah Indonesia.

    • syair perahu says:

      Trima kasih. Kami di malaysia sudah lama membantu mereka. Sejak awal 90an lagi orang rohingya sudah ada yg tinggal di malaysia. Sekarang yg berdaftar hampir 200000 jiwa. Yg tidak berdaftar mungkin hampir sama jumlahnya. Diwaktu wabah ini byk perusahaan gulung tikar. Ramai hilang punca pendapatan. Ekonomi juga merudum. Kerajaan terpaksa berbelanja berbilion ringgit utk membantu warga. Kami tidak punya sumber lg utk org asing. Trima kasih indonesia membantu rohingya. Moga Allah melimpahi rezki anda

    • Andi Ashari says:

      Jagan sampai dia buat hal, seperti dia duduk malaysia,lama”minta wilayah pulak.???

  • maryono maryono says:

    the Rohingyas final goal is Australia , in one interview they tell the reporter they dont want to stay in Indonesia because it is a poor country , they want to go to Australia

    • Andro pahsa says:

      Yeah “”poor”” country

    • haha lol xd says:

      Indonesia is a middle income country

    • Kau PoYo says:

      @haha lol xd u are wrong bro.. Indonesia a rich country with lot of source.. G20 country !! Pls all Rohinyas come to Indonesia and built a new Indonesia together😊 and try to become WNI

  • C Umair Naington says:

    Emergency assistance only. Once the boat is fixed the Indonesian Navy and the Water and Air Police Unit will escort them until they leave Indonesian waters. Malaysia voiced out the same statement but was condemned. Malaysia’s government is risking lives by pushing back overloaded boats of Rohingya refugees, Human Rights Watch said.

  • Randy Diomaboc says:

    They came from where?what country?

  • Randy Diomaboc says:

    If they come to philippines i think our president will accept them also.

  • Nur Rose Cinta says:

    Semoga indonesia beri taraf wni kepada rohingya…kasihani mereka

    • mohd pie khalish says:

      Hahaha..jangan menyesal nanti…

    • RIFKI HERMAWAN says:

      Mbak pemerintah aja kewalahan ngurus warga sendiri , ngapain nombok2 orang2 dri pelarian liat contohnya di malay, sekarang blom terlihat efeknya , ntar jangka panjangnya anda sendiri yg bakal terdampak mreka bakal nagajak sodara2 nya yg lain berbondong bondong pindah ke sini anda tau rohingnya sndiri di malay uda 200rb jiwa lebih

  • Fauzi Motty says:

    I am proud to be a person of Aceh who can help Rohingnya

  • Yusuf patel says:

    Hope th Burmese ppl don’t have to experience such a situation.

  • Apache Sakai says:

    you save 1 boat, 100 will come, make sure they cannot make phone call back,

    • Zay Ya says:

      Apache Sakai 😂😂🤣

  • My Mick says:

    So if they let in one boat then the word gets back to where they came from and more people think hey I’m going to go. Then it never stops. Make it unpleasant for the first boat. Send them back,then others aren’t so willing to try.

  • Anuroop suvarna says:

    Indonesia is going to regret helping them

    • Anggi Nabilah says:

      Ikr

    • Kai Havertz says:

      Anggi Nabilah no you don’t

  • Jimmy Seirra 2 says:

    Shame to malaysia…

    • Sadruu says:

      We don’t give a fk about them

    • syair perahu says:

      Why? Because we accept 200 000 rohingya here? Give them shelter, food, protection and live among our people. Is that not good enough for you? How many rohingya have your country accepted?

    • Kau PoYo says:

      Shame to your country twice.. nope but a triple shame…😂🤣😅.

  • Riyo Deswis says:

    hi i am from indonesia. here don’t see what your race is, what your religion is, and where you come from. we all see all humans are the same, each other, and Indonesia is usually called a piece of heaven. because all humans in the world are accepted in our country without discrimination. UNITY IN DIVERSITY Pancasila motto of the unitary state of Indonesia

    • Zay Ya says:

      Riyo Deswis so, accept all Muslim refugees , Millions of them are coming

    • Riyo Deswis says:

      @Zay Ya If all countries don’t want to accept these refugees, where is your heart, this is the same human as you, what if your position is in their position, how do you feel. and State History Indonesia is a diverse and united country because we help each other to help. helping is good, and unity is good and will add strength.

    • Riyo Deswis says:

      @Zay Ya and you must know the five basic nationalities and states of the Republic of Indonesia
      1. believe in God
      2. humanity
      3. nationalism
      4. democracy
      5. social justice

  • Vicky Wu says:

    pro n cons

    Pro: they still alive..
    cons: thousands of them will call their families/frens to come over..

    hmmm

    • RIFKI HERMAWAN says:

      Yea, thats will be the side effect

  • deep blue says:

    If muslim countries like qatar, indonesia, malaysia, pakistan, Turkey, brunei, egypt, tanzania, moriccoa, Saudi, etc are not taking them.. Who would

  • Langda stak says:

    Indonesia Like

  • Uncle Ruckus says:

    Thank you indonesia for helping out these Bangladeshis

  • Ameliamasdukihasan Hasan says:

    Where OIC
    As Soon Erdogan Will visit them

  • tofik setiawan says:

    Indonesia the best

  • John Dang says:

    Terbaik indonesia

  • Rasyidin Yusuf says:

    Masya allah…Aceh your family my sister

  • Seripataling Seripataling says:

    Bai Betul orang Indonesia👍👍👍

  • The Great One says:

    Lucky we start sent them back where there belong

  • Ousmaila Bouba says:

    Look at those people, and many people are wasting food

  • Siti Asih says:

    This is Aceh

  • Mohammad Yusuf Bin Abdul syukur says:

    Terima kasih Indonesia Thank you Indonesia Aceh Alhamdulillah kami bagi bantuan sama-sama agama Islam Kita saudara and kita I love you thank you so much

  • T F C glass says:

    Honoring guests is our custom for the people of Aceh

  • Naufal Znllah says:

    Meanwhile in Malaysia………..

  • mursalin abdul jalil says:

    Hana ta turi yg toh rohinya yg toh aceh. Sama2 itam. Heh.. Meuah beh

  • Hisyam Syaifullah says:

    Alhamdulillah, kesadaran sesama Muslim sebagai saudara, nampak pada Muslim Aceh. Barokallah saudaraku. Kebiadaban pemerintah Burma atas Muslim Rohingya, pasti akan terbalaskan.

  • MALAYSIA ACH PIJAY says:

    ACEH FIXED ACEH🇹🇷🇹🇷
    INDONESIA FIXED INDONESIA🇲🇨
    ACEH IS the best

  • Zal Anwar says:

    Bannya jadi orang Aceh ❤️

  • Ibrahim arakan says:

    Good indonesia

  • Ibrahim arakan says:

    Thanks indonesia

  • Video Chanel69 says:

    Saya dlu simpati..karna kasihan ngelihatnya… Tapi sekarang lihat merekaa sudh muak…. Mau Aja KENA Tipu…. Lo liat di malaysia makanya… Awal mula warga melayu tolong orang rohingya…. Sekarang liat? Orang malaysia malah marah dan menolak…. Mereka sudah banyak menguasai pasar di malaysia… Bahkan banyak kasus pencurian dan pelecehan seksual……

    • Ellsa h. Gaff says:

      Iya bener ka sepupu qu
      Menikah dengan org Malaysia pun bercerita seperti itu..
      Malah maksa minta hak KewargaNegaraan dengan orang Malaysia..
      Sangat miris sekali.

  • asty na says:

    Oh yes…many ship are coming soon..💓

    • mohd pie khalish says:

      😂😂😂😂

  • setya cantik says:

    Hiduppp orang acehhh mereka masih punya hatiii

  • setya cantik says:

    Kalau tdk ada yg mau menampung tolong bawa kerumahku di jogjakarta

  • Hugh says:

    Regions with significant populations of Rohingya’s:
    Bangladesh
    1,300,000+ (March 2018)[3]
    Myanmar (Rakhine State)
    ~400,000 (November 2017)[4]
    Pakistan
    350,000 (October 2017)[5]
    Saudi Arabia
    190,000 (January 2017)[6]
    Malaysia
    150,000 (October 2017)[5]
    UAE
    50,000 (December 2017)[5]
    India
    40,000 (September 2017)[7][8]
    United States
    12,000+ (September 2017)[9]
    Thailand
    5,000 (October 2017)[10]
    Australia
    3,000 (October 2018)[11]
    Indonesia
    1,000 (October 2017)[10]

  • Shirley Jones says:

    You rescue them you make sure they stay with you and don’t come to the United States because we’re full of illegal refugees already & we have our own problems to deal with, so don’t add to them! If you can’t take care of themselves don’t pick them up!🚫💩👎👎👎😤

  • mamah watini says:

    indonesia is thes best

  • mamah watini says:

    🇮🇩🇮🇩🇮🇩🇮🇩🇮🇩🇮🇩👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  • Rus Maidi says:

    Indonesia refused,the people of Aceh accepted. But Indonesian names are praised. That is Indonesia

    • Grema Usara says:

      And when one of the people of Indonesia did something bad, then all Indonesians got bad stamp.

  • Uswatun Hasanah says:

    Thank you aceh people for helping our brothers and sisters from Rohingnya⚘

  • Almahyra yuotub chanel says:

    Org Rohingya tu jgn dikasi hati sangat,,, nanti dipijaknya kepala org Indonesia,,,bapak presiden suruh pulang tempat asal diaorg…ya Allah mau jadi apa nanti Indonesia sudah dimasuki org Rohingnya

    • Daryono Daryono says:

      Lebih baik anda diam daripada membual yg gak jelas,,kecuali anda bukan manusia lagi…

  • GIOK ACEH GAN says:

    Karena aceh punya hati nurani..
    Dan kaum rohingya patut untuk di tolong..
    Krna rohingya butuh pertolongan, akibat di jajah oleh bangsa nya sendiri.

  • Doni Aryawan says:

    TERIMA KASIH… come togather in humanity….

  • AlamVlogs Official says:

    Ohh Allah Please Help Us …

  • What Going On says:

    Thanks Aceh

  • Zulfikar Fikar says:

    Aceh the bets

  • suhailah Abdullah says:

    Buat apa nak tolong rohingya..buang masa aja..buang ke laut buat makan buaya..menyusah orang je..banggang .tak sedar d untung.

  • Shut The Fuck Up says:

    Kntl menuh menuhin ajg

  • Mooslih Mooslih says:

    kabeh nu komena basa inggris.
    te ngarti aing..

    • Grema Usara says:

      Pan pideona ogé paké basa Inggris. Ieu keur internasional, basa Inggris pan basa internasional. He’euh atuh nu komenna gé paké basa Inggris, lain basa Sunda.

    • Mooslih Mooslih says:

      @Grema Usara 🙈😁

  • Syarifah Sarah28 says:

    KITA WAJIB MENOLONG sesama hamba ALLAH apa lagi dia sesama muslim .terkatung di lautan .trimakasih pd masarakat aceh saya terharu dan merasa bangga dengan org aceh .soal mkn ALLAH PASTI BERI REZKI PD HAMBA NYA

  • Jgob Awod Adam says:

    حسبنا الله ونعم الوكيل
    اللهم افتح لهم أبواب رحمتك

  • riyanti wongdeso says:

    The world is widely why there is no place to them? we all the same man☹️☹️

  • Rahman Said says:

    As refugees … Cannot choose which country that you want to take shalter … But this Rohinnyaaa choosing a develop country and rich country only … What a shame …

  • bet men says:

    Salut buat anda orang aceh

  • Rui L'Aigle says:

    Myanmar and Malaysia deported them and send them back to sea.

  • Ilham Husen says:

    Aceh ♥️♥️♥️

  • MOHAMMED MASOOD says:

    Ya allah pls save muslim ummah from this arrogant people’s pls I can’t seee small kids hungry face IAM thankful what I have pls protection them and salute for Indonesian people

  • mohd pie khalish says:

    Now,Rohinya target indonesia…

    • Reinhard Reinhard says:

      @Grema Usara orang france

    • Grema Usara says:

      @Reinhard Reinhard : Bonjour

    • mohd pie khalish says:

      @Reinhard Reinhard susah mau ngomong sama lo la…ayo….

    • Reinhard Reinhard says:

      @mohd pie khalish gw nanya bro,gk usah bawa hati juga kaliiii,gw kan pengen tau doang,emang dilarang kah??aneh aneh..!!!🙃🙃🙃

    • mohd pie khalish says:

      @Reinhard Reinhard ngak di larang…lo kena kenal dulu siapa rohinya…baru lo tau…ak sudah capek mahu terangkan…😂

  • Yasy oiu says:

    Mantap indonesia, di Malaysia orang rohingnya banyak sangat dh, lebih 300,000 orang. Kami malas dah terima rohingnya, dah ditolong, dah senang jadi perompak. Sikap pengotor mereka satu hal pulak, meludah merata-rata. Kalau boleh kami nak halau je rohingnya di Malaysia ni, banyak masalah dibawanya. Antara semua pelarian di Malaysia, rohingya yang paling banyak masalah. Terbaek Indonesia terima rohingnya. Hehe

  • Grema Usara says:

    This is not the first time they arrived in Indonesia, since the year 2017 (as I recall) they have landed in Aceh, and we have been giving them help. But they do not want to live in Indonesia, because for them, they are not able to live here. They chose and want to live in Malaysia, USA, and Australia. The other refugees were the same, they did not want to stay in Indonesia. Usually they want to go to Australia, Malaysia, or other countries. Even many Indonesian themselves want to live in another country. Malaysia is the number 1 destination. Many Malay people in Malaysia come or have origin from Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi, and West Nusa Tenggara, and they have been there from before Indonesia existed.

  • Muhammad Taufik says:

    Aceh ♥️♥️♥️

  • Lebah Ganteng says:

    Pekok sumpek dong

  • John Lineker says:

    I’m sorry to say but I find government systems to be too rigid, inflexible and discriminating on a planet where people are supposed to move freely and live together homogeneously. Selfish Government systems need to be replaced by some other system if suffering is to be eliminated on this planet.

  • Andi Ashari says:

    Lain waktu pasti ada bay-bay acheh…🤣🤣🤣

  • Aldrich Susanto says:

    I’m Indonesian Catholic. And I’m proud for my muslim brothers in Aceh. Let the world witness your love and compasion.

  • Bshir G.U says:

    Indonesia is very generous to Muslim brothers semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka amin..

  • ZAHIDI ABDULLAH says:

    Thank you aceh have resive refugee from rohingya, , aceh help humenity . allah will blassing comaunity aceh,

  • Mhd Tahirkhan. Mhd Tahirkhan. says:

    Terimakasih Indonesia Thank you so much.

  • Mhd Tahirkhan. Mhd Tahirkhan. says:

    Myanmar genocide ROHINGYA stop

  • Mhd Tahirkhan. Mhd Tahirkhan. says:

    i love Indonesia org.Muslim

  • Hai hai says:

    We love Aceh indonesia💓

  • Hai hai says:

    Thanks for aceh

  • Mhd Tahirkhan. Mhd Tahirkhan. says:

    Alhamdulilah Terimakasih Indonesia people ROHINGYA Muslim Thank you so much

  • Upon a purpose To learn says:

    ❤️❤️

  • Reyazul mustafa says:

    Alot of thnks u govermnt indonesia

  • Jamani Lee says:

    Tanah aceh kan begitu luas daratan nya mungkin dapat dihibah kan kpada plarian rohingja.

  • Taufik Hidayat says:

    Mantap mantap I from Indonesia

  • wida says:

    Pemerintah indonesia gak punya duit, menampung pengungsi juga perlu duit.

    Kalau ada negara lain atau UN bidang pengungsi yg bantu kirim duit bisa kirim ke pemerintah indonesia.

    Kalau ada duit, pasti di tampung lah, pulau indonesia banyak.

コメントする

目次
閉じる